Jaime Winstone: Fiatal sztár, allűrökkel


Elöljáróban csak annyit Jaime Winstone-ról, hogy ez a csaj bírja a piát rendesen. Először egy díjkiosztó vacsorán találkoztunk. Lépdelt kevélyen, majd sarkon fordult és kissé egybefolyó kiejtéssel hátraszólt nekem: „gyönyörű vagy”. Mi sem bizonyítja jobban, tökrészeg volt. Majd néhány hónappal később hajnali háromkor a Soho Revue bárban láttam botorkálni skótkockás poncsóban és cukros vízzel kikeményített frizurával. Azt kérdeztem tőle „Miért öltöztél úgy mint egy öreg hölgy?”. Jodie Harris (a Drag Quen Nightclub alapítója) letorkolt, hogy én nem értem őt. Volt egy kis lelkiismeret furdalásom, de Jaime természetesen nem emlékezett az incidensre. Túl sokat ivott aznap.

És lám, ahogy megérkezek az interjúra a Charlote Street Hotelbe egy esős hétfői
napon, teaidőben, neki egy pezsgősüveg van a kezében: „Egy kis pezsgőt édes?” szólt az ajtóból és felhajtotta az italt. „Puff”, mondja, lehuppan és nyújtja nekem a poharat „Idd meg ezt!”. A legtöbb sztárpalánta hajlamos komolyan venni a hírnév megszerzését. Jaime nem ilyen. „Igyál már!”- sipítja.

Winstone 22 éves és olyan csinos, mint egy játék baba. Jelenleg ő a londoni arany ifjak királynője. Édesapja egy nagyon ismert sorozatszínész. Tehát ő már egy másodgenerációs médiasztár, akivel gyakran foglalkoznak a bulvárlapok. Barátja Alfie Allen, Lily Allen bátyja. Jaime és Lily jóban vannak, bár éppen a napokban vesztek össze és békültek ki.

A pletykalapok szerint a piával átitatott éjszakákban, egy tiszteletreméltó karriert építget magának. Bekerült a Bullet Boy és a Kidulthood (Zűrös kölykök) című filmbe, és idén még két további filmben és tévésóban szerepelhet. Úgy tűnik édesapja nyomdokaiba lép.

Az első komolyabb filmszerepét a Dunkey Punch-ban kapta. Ebben a filmben van egy undorító nőgyűlölő szexuális aktus. Olyan amilyet csak pornócsatornákon látni. Fiatalok egy csoportja Spanyolországban nyaral és a bolondozás közben egyikük meghal. Ezután a fiatalok csúnyán egymásnak esnek. Ez a film erőszakos, trágár és nem fog díjat nyerni. De Jaime-nek vannak benne jó jelenetei.

Nyilvánvalóan szereti, ha sok feladatot kap. “Az emberek állandóan azt mondják nekem: Ezt csak apád miatt kaptad meg. De ez nem így működik. Senki sem fog jó pénzt fizetni egy munkáért, csak azért, mert apám híres.“

Jaime esküszik, hogy ez a parti-csaj címke nem tesz jót neki. Habár én ezt másképp gondolom. "Amikor dolgozom hónapokig nem lehet látni engem. De, bevallom, én is szeretem a partikat.” - rikácsolja. "Azért nem megyek el mindenhová, mert lefotóznak – én gátlástalanul és őszintén szeretek szórakozni." Tulajdonképpen hiszek neki. Azt is tudom, hogy, ha arról van szó, Winstone képes napokig egy szobában dolgozni, mint a dilis szájú Tina Brown.

Jaime Winstone 1985-ben Camdenben született, és Enfieldben egy lakótelepen nőtt fel. A 90-es években apja karriere kissé megtorpant, ezért Jaime-t a helyi általánosba íratták, ahova nagyon szeretett járni. A lakótelepen is nagyon jó közösség alakult ki. De miután apja (Ray) a Nil by Mouth-ban nyújtott teljesítményével felküzdötte magát az élvonalba, és elkezdtek jönni a hollywoodi megkeresések, elköltöztek az amerikai Essexbe. Jaime ekkor 15 éves volt, és úgy élte meg, hogy kiszakították a megszokott környezetéből. "Lehetetlen tinédzser voltam. Nem voltam gonosz, csak nagyon unatkoztam. De, amikor átköltöztünk Essexbe, fellázadtam. Az új iskolámból kirúgtak." Közben pofákat vág és elmondja, hogy azokra az órákra, amelyek nem érdekelték, elvből nem járt be. "Hát igen, szörnyen viselkedtem." Hamar rákapott az éjszakai életre. "Az idősebb nővéremmel kezdtem eljárni éjszakánkét. Emlékszem, 14 éves koromban a kabátja alatt csempészett ki otthonról. Meglepő dolgokat tapasztaltam. Azelőtt nem találkoztam a kábítószerezéssel. Ezek eksztatikus napok voltak. Végül is hiba volt, mert bár nem akartam, de mégis függő lettem."

Rendben megittuk az italunkat és átvonultunk a teraszra, ahol Alfie (Jaime 21 éves színész barátja) szintén rózsaszín pezsgőt iszogatott. Ja kérem, vannak akik tudnak élni. "Kérünk még ilyet?", kérdezte. "Hát persze, édes." válaszolt Jaime nevetve. Rendeltünk még egy üveg pezsgőt, és Jaime elmondta, soha sem akart színész lenni, de egyszer egy színészválogatást irányító ember kockáztatott és beválogatta őt a Bullet Boy produkcióba.

A következő évben otthagyta az iskolát és a barátaival elment Londonba, ahol önkényes lakásfoglalóknál laktak. "Egy és fél évig éltem így. A szüleim azt mondták, őrült vagyok. Elköltözök az óriási Essexi házból, egy önkényesen foglalt lakásba. Apám marhának nevezett, de én azt gondoltam, milyen szerencse, ingyen lakhatok Londonban. Viszont azt elismerem, az ilyen lakásfoglalós bulik, hosszabb távon, rosszul végződnek."

Az alkohol lassan elkezd hatni. Jaime telefonál a haverjaival és megkérdezi, akarunk-e buliba menni. Hétfő van, senkinek sincs kedve. Buli helyett, keresünk egy gyorséttermet a Soho-ban. Vételezünk néhány hamburgert és sört. A sörök többségét a taxiban megittuk, ezért csak pisiszünet beiktatásával értük el Alfie lakhelyét Inslingtonban. Ez egy fényűző viktoriánus korabeli lakóház. Alfie édesanyja, Alison, éppen tévét nézett, amikor megjöttünk. Jaime és Alfie lehuppantak szembe a díványra és a napjukról beszélgettek. Alison, aki nem mellékesen az Oszkárra jelölt Elizabeth és a A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl), filmek producere, egy mulatságos történetet mesélt arról, hogy előző nap hogyan hőlégballonozott őrült barátaival.

"Ez volt életem legcsodálatosabb kilátása. Csak azt nem értettem, miért olyan távolságtartó velem mindenki. Az autóban azután rájöttem. Az egyik barátom egy obszcén kitűzőt tett a zakómra."

Sikítoztunk a röhögéstől. Jaime a földön fetrengett. Aztán elbúcsúztunk, és még beugrottunk egy utolsó italra. Jack Danielt ittunk sörrel. A térdeim majd összecsuklottak, de Jaime és Alfie fáradhatatlanul beszéltek.

Jaime azt ecsetelte, hogy kapott egy felkérést Hollywoodból, de nem tudja, elfogadja-e. Egy bulvárlappal is együtt kellene működnie. "Ez nagyon aggaszt. Dühít, hogy mindig ugyan arról kell beszélnem. Milyen érzés, hogy én, mint Ray Winstone lánya egy párt alkotunk Lily Allen bátyjával? Hát ez tényleg annyira érdekes? B....ák meg!”

Alfie szerint majdnem mindig kitalált dolgokat írnak. Valamelyik héten nővérét a Glamour díjkiosztóján, lefotózták, ahogy elesett a járdán. Kivételesen szín józan volt. Természetesen a lapok ebből is ügyet csináltak.

Mielőtt úgy végezném mint Lily, elbúcsúzok. Lassan kidülöngélünk. Jaime még egészen jól van. Holnap reggel a BBC-be kell mennie, este pedig premiere lesz. "Nem tudom, mit mondjak a reggeli interjúban. Jó reggelt, 22 éves vagyok, remélem tetszeni fog a darabunk."

Nagy élmény volt találkozni a partik királynőjével. Nem hozott szégyent a nevére. Hosszú uralkodást kívánok!

Giles Hattersley a The Sunday Times, 2008. június 29-én megjelent írása alapján. A cikk eredetije ITT olvasható.

Nincsenek megjegyzések: